www.szederindamuhely.hu

Alkalmazott anyagok és technikák

Termékeink alapanyaga a fa. Általában jól megmunkált fenyőre dolgozunk, ami kültéri termékeink esetében vörösfenyőt jelent. A vörösfenyő tömörebb szerkezete, keménysége és igen magas gyantatartalma miatt alkalmasabb kültéri felhasználásra, hiszen éppen e fenti tulajdonságainak köszönhetően szélsőséges körülmények között is időtállóbb.

A gondosan megmunkált fa felületre vízzel hígítható (de száradás után vízzel oldhatatlan) akril festékkel dolgozunk. Az akril festék gyors száradási tulajdonságai következtében, az egyes rétegek viszonylag rövid idő alatt felhordhatók a festendő felületre.

A festést az alapozással kezdjük. Az alapozást vízzel hígított akril festékkel végezzük. Alapszínként általában a barna és a zöld különféle árnyalatait használjuk.

A száradást követően kerül sor az ún. tuffolásra. A tuffolás egy, a díszítőfestészetben használt alapozási technika, mely által egy nem teljesen homogén, többszínű felületet kapunk. A tuffolást végezhetjük ecsettel vagy szivaccsal is. Erre a célra vastag, tömör szőrzetű ecsetet használunk. Az eljárás során általában fehér színű festéket viszünk fel a már egyszínűre alapozott felületre egy kevés okkerrel, égetett umbrával (barnával) vagy sárga színnel keverve. A festékbe mártott ecsetet könnyedén a felülethez nyomkodva hordjuk fel a kívánt színezéket.

Az alapozást követő tuffolás után meg kell várnunk míg a felület teljesen megszárad, és csak ekkor kerülhet sor a minták kidolgozására. A motívumokat különböző vastagságú ecsetekkel és ugyancsak akril festékkel visszük fel az előkészített felületre, és azokat soha nem rajzoljuk elő ceruzával. A mintákhoz kizárólag mókusszőr ecsetet használunk, hiszen az egész vékony, finom vonalak megfestése csak kiváló minőségű ecsettel lehetséges.

     

Először a „kép”, a növénymotívum elkészítésére kerül sor, ezt követi a feliratok, számok pingálása, majd a kompozíciót lezáró keret megrajzolása történik.

(Az akril festék nagyon gyorsan szárad, ezért ha azzal dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy a keverőtálkánkra a tubusból csak egész kis mennyiséget nyomjunk ki egyszerre, a festést pedig gyorsan, lendületesen végezzük.)

     

Majdnem mindegyik kis házszám, nagy házszámtábla, illetve falióra antikolt azok közül, melyek műhelyünkből kikerülnek. Ennek köszönhetően kicsit régies, egyesek szerint kicsit mediterrán hangulatot sugároznak. Ezt a hatást az ún. öregbítéssel érjük el. A régi festett fatárgyak ugyanis legtöbbször megbarnulnak, megkopnak, festékrétegük megrepedezik. Az öregbítéssel a megsötétedett lakkréteget és a hosszú évek alatt lerakódott szennyeződéseket kívánjuk az új festett felületünkön imitálni.

Az antikolni kívánt kép széleire, a keret körvonalától kicsit szélesebb sávban egy rongy segítségével egy kevés akril festéket (általában égetett umbrát használunk) és terpentin valamint lenolaj 3:1 arányú keverékéből készült vegyületet viszünk fel. Néhány perc múlva, amint a terpentin elpárolgott, puha textíliával óvatosan áttöröljük a felületet.

Az így elkészült kép teljes száradását követően kell gondoskodnunk a festés rögzítéséről és a felület állagának megóvásáról. Erre a célra speciális akril festékekhez készült selyemfényű, vízzel hígítható akrillakkot használunk. Az akrillakk bár vizes bázisú, de száradás után vízzel egyáltalán nem oldható.

Beltéri termékeinkhez ( pl. falióra, névtábla ) elegendő a felületek egyszeri kezelése, kültérre szánt portékáinkra (kis házszám, nagy házszámtábla, cégtábla ) azonban három rétegben kerül felhordásra a lakk, ezzel is növelve termékeink tartósságát, élettartamát.Partner linkek

Nagy házszámtábla 1 oldalas motívummal | Nagy házszámtábla 2 oldalas motívummal
Kis-házszám | Cégtábla, cégér | Falióra | Névtábla, ajtódísz | Díszkép | Postaláda

Copyright © 2011 Szederinda Műhely - Minden jog fenntartva.